Rotary järjestönä

Helpointa on olla yhteydessä johonkin piirimme klubiin, jonka kokousaika sopii sinulle!

Piirimme klubit ja kokousajat löydät tästä linkistä.

Tältä sivulta ja sivustolta löydät lisää tietoa rotariudesta!

Mikä on Rotary? Ketä ovat rotarit? Miksi Rotary on olemassa?

Rotary on eettisellä pohjalla toimiva kansainvälinen palvelujärjestö. Se on perustettu Chicagossa 23.2.1905 Paul Harrisin kokoonkutsumana. Perustajat ottivat ensimmäiseksi tehtäväkseen kotikaupunkinsa liikemoraalin parantamisen. Jo 1910 toiminta-ajatus laajentui ympäröivän yhteiskunnan kehittämiseksi, josta edelleen maailmanlaajuiseksi päämääräksi.

Rotary rantautui Eurooppaan 1911, kun Lontooseen perustettiin ensimmäinen eurooppalainen rotaryklubi. Suomen ensimmäinen rotaryklubi perustettiin Helsinkiin 1.12.1926. Viroon Rotary tuotiin vuonna 1930. Viron rotaryklubit ovat vuodesta 2000 lähtien kuuluneet Suomen rotaryorganisaatioon.

RI
Rotary toimii kaikkialla maailmassa!
End Polio Now

Mitä me sitten teemme?
- Me parannamme maailmaa, pala kerrallaan.

Rotarit toimivat rotaryklubien kautta. Jokainen rotari kuuluu johonkin rotaryklubiin ja jokainen klubi on suoraan Rotary Internationalin alainen toimija. Välitasoja ei siis ole, vaan jokainen 1,2 miljoonasta rotarista ovat suoraan kansainvälisen järjestön jäsen oman klubinsa kautta. Klubit määräävät itse omasta toiminnastaan - linjassa Rotary International arvojen ja toimintamallien kanssa.

Rotary oli alkuun panevana voimana maailman terveysjärjestön 1985 aloittamassa hankkeessa hävittää polio maailmasta. Tähän hankkeeseen Rotary on kanavoinut yli 1,2 miljardia USD:a sekä runsaasti jäsentensä henkilökohtaista vapaaehtoistyötä. Poliotapausten määrä on vähentynyt 99 % vuodesta 1988 alkaen, yhteensä Poliota vastaan on rotarien tekemän yhteistyön avulla rokotettu yli 2 miljardia lasta!

Rotaryn keskittymisalueet Polio-hankkeen lisäksi ovat:

• Rauha ja konfliktien sovittelu
  • Sairauksien ehkäisy ja hoito
  • Vesi ja sanitaatio
  • Äitien ja lasten terveys
  • Peruskoulutus sekä luku- ja kirjoitustaito
  • Taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehittäminen

Näiden keskittymisalueiden kautta, rotarit haluavat maailmanlaajuisesti auttaa niitä, joilla avuntarvetta on. Apunaan rotareilla on Rotarysäätiö, jonka varojen turvin teemme hyvää maailmassa.

Rotariudessa tärkeää on myös kansainvälinen verkostoituminen, joka alkaa klubitasolta ja johtaa aina globaalille tasolle saakka! Rotarius on ajattelumalli. Rotarius on palvelemista, pyyteettömästi.

Ole aktiivinen - liity Rotaryyn ja ole osa jotakin suurta:
"anna ajastasi - sinullakin on lupa tehdä hyvää!"

Minustako rotari?

Nykyään rotareita on yli 1,2 miljoonaa järjestön yli 34 000 klubissa - yli 200 maassa ja itsehallinto-alueella.

Suomessa on rotaryklubeja on n. 300, Pohjois-Suomessa 40. Suomen klubeissa on n. 12 000 jäsentä, pohjoisen piirissä n. 1300. Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa hyvämaineisia ammattimiehiä ja -naisia. Säännölliset, viikottaiset muiden ammattiryhmien edustajien tapaamiset lisäävät ymmärrystäsi eri ammateista sekä oman yhteiskunnallisen tietosi laajentamiseen.

Rotaryklubiin pääsee siis jäseneksi olemalla aktiivinen ja innostumalla!
Ota yhteyttä - tunnet luultavasti jonkun rotarin jo valmiiksi!
Tai jos et tunne, niin kontaktoimalla sinulle sopivan klubin tunnet pian heitä valtavasti!

RI
Rotaryn tunnuslause - palvelu itsekkyyden edelle

Kuten jo todettiin, järjestönä Rotary on tullut tunnetuksi teoistaan.  Erityisesti maailmanlaajuiset nuorisovaihto ja humanitaariset hankkeet ovat muokanneet Rotaryn myönteistä kuvaa.

Rotarit auttavat muita palvelemalla. Mottomme "Palvelu itsekkyyden edelle" tarkoittaa sitä, että olemme valmiit antamaan enemmän kuin mitä haluamme.  Autamme taistelemaan Poliota vastaan ja Rotaryn avulla Polio on kohta poistettu maailmastamme. Kun näin käy, on se toinen ihmisen poistama kulkutauti. Rotarit panostavat poliovapaaseen maailmaan niin kauan kuin tarve vaati, sen jälkeen on aika miettiä uusi iso haaste, jota lähdetään yhdessä ratkaisemaan.

Rotaryn palvelutoiminta on jaettu viiteen palveluväylään:

• Klubipalvelu,
  • Ammattipalvelu,
  • Yhteiskuntapalvelu,
  • Kansainvälinen palvelu ja
  • Nuorisopalvelu.

Näiden palveluväylien kautta rotarien konkreettinen toiminta tapahtuu. Klubipalvelun avulla yhdistämme klubimme jäsenet toisiinsa ja järjestämme mielenkiintoista ohjelmaa viikoittaisiin tapaamisiimme. Ammattipalvelun avulla hyödynnämme omia ammattejamme muiden avuksi. Yhteiskuntapalvelun avulla autamme omaa paikallista asuinympäristöämme ja sen lähialueita. Kansainvälinen palvelu mahdollistaa globaalit avustushankkeet ja verkostoitumisen ympäri maailmaa. Nuorisopalvelun avulla tarjoamme ikimuistoisia opiskeluvaihtomatkoja nuorille. Tämä toiminta ja paikkakuntakohtaiset palveluprojektit ovat osaltaan muokanneet Rotaryn julkista kuvaa.

Rotaryn tunnuslause:

"Service above Self - Palvelu itsekkyyden edelle"

tiivistää Rotaryn toiminnan täydellisesti. Liity siis mukaan 1,2 miljoonan palvelumielisen ihmisen joukkoon! Yhteistyössä on voimaa!

Rotary Internationalin uusi logo
Perustietoa Rotarysta
KLIKKAA KUVAA SAADAKSESI ESITE!