Martti Matikainen
Kuvernööri - Governor 2017-18
KUVERNÖÖRIN 11. KUUKAUSIKIRJE - KESÄKUU 2018
Kirjeen sisällys:

Kesäkuu on toveruusryhmien kuukausi

Katso aiheesta lisää My Rotarystä ja sieltä fellowship.

Lämmin sää jatkuu ja jatkuu

Hyvä niin, että saamme nauttia kesästä jo nyt.
Kuluva Rotaryvuosi “Rotary making a difference” on loppusuoralla. Vielä on kuitenkin aikaa tehdä loppurutistus toiminnassa ennen Rotaryvuoden loppumista.

Suomen Rotary on muuttunut Suomen Rotarypalveluksi ja uusi henkilötietodirektiivi on astunut voimaan. Klubit ovat saaneet tietosuojaselosteen, jossa kerrotaan lain määräämät seikat jäsenrekistereistä. Tutustukaa klubeissa siihen!

Nyt on aika viimeistään katsoa vuotta taaksepäin ja käydä My Rotaryssa ja Club Centralissa päivittämässä tiedot. Muistakaa tehdä päivitykset, vielä ehtii.
 
Toiminta piirissämme on ollut hyvää ja näkyvää, mutta yksi asia on päässyt unohtumaan. Olemme menettäneet jäseniä tänäkin vuonna! Jos aiomme säilyttää piirimme 1400, niin nyt kesäkuun aikana tarvitsemme 100 uutta jäsentä tai ainakin pikaisesti kesän aikana. RI on tehnyt päätöksen, että 1.7.2019 muodostetaan piiri 1385, jos emme saa jäsenmäärää vaaditulle tasolle.

Tarvitsemme uudenlaista toimintaa, mikä kiinnostaa. Hyvä esimerkki on piirimme reissu tulevaisuuden tekijöille tutustumaan OECD-tapahtumaan tällä viikolla Pariisissa. Siellä saimme käydä suurlähettilään vastaanotolla ja tavata ministereitä, kuten ministeri Mika Lintilän, ja monia muita. Tervehtiminen ja muutaman sanan vaihtaminen presidentti Macronin kanssa jäi taatusti mieleen. Ohjelma oli todella mielenkiintoinen ja siitä kiitokset teollisuusneuvos Juho Kortetniemelle Suomen OECD -edustustoon. Paikallinen ylivieskalainen tulevaisuuden tekijä Markus Latvala oli myös järjestelyissä mukana ja hänelle myös suuret kiitokset.
Jos aina tehdään niin kuin ennenkin, niin mikään ei muutu. Piirissämme olisi pitänyt panostaa jo 10 vuotta sitten näihin tulevaisuuden tekijöihin ja uusiin toimintatapoihin, olemmeko jo myöhässä? Tarvitsemme siis nyt jokaisen klubilaisen panostusta, jolloin jokainen jäsen hankkii yhden uuden jäsenen vielä ennen 1.7. Niin kuin Olli Linjala piirikonferenssissa Kalajoella sanoi, että piiri eikä myöskään klubi tee mitään, vaan sen jäsenet eli me jokainen.
Kuva Huzzo / Martti Huusko
Meillä jokaisella on kyllä peiliin katsomisen paikka, jos emme saa uusia jäseniä ja osa katoaa klubeista,  kun toiminta ei kiinnosta. Piirissämme ja klubeissa on paljon hyvää toimintaa ja mukavaa porukka, miksi siis emme saa jäseniä??? Olemmeko edes kysyneet ketään mukaan toimintaan?

What brings us together?

OECD Forum 2018
 
29.-30.5.2018 OECD, Pariisi
OECD on 37 maan yhteisö, joista kaksi viimeisintä jäsenmaata, Kolumbia ja Liettua, allekirjoittivat jäsensopimuksen Pariisissa 30.5.2018 foorumin yhteydessä.
 
OECD:n tehtävänä on on taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö, jonka perustajajäseniä on Ranska. Suomi on liittynyt OECD:hen vuonna 1969. OECD:n päämaja Chateau de Muette sijaitsee Pariisissa.
 
OECD:n päämajalla järjestetty vuoden 2018 OECD-forumin otsikko oli What brings us together? Foorumilla käsitellyt teemat olivatkin lähes kaikille OECD-maille tuttuja haasteita ja ratkaisuja: inklusiivinen kasvu, digitalisaatio, kansainvälinen yhteistyö. Foorumin muotoina olivat paneelikeskustelut, “Idea Factoryt”, kirjailijoiden tapaamiset, vapaamuotoiset Talk Together -keskustelut sekä keskustelulougnet, yhteisöinnovaatiohubit sekä lyhyet 15 minuutin “Talks”.
 
Saavuimme Pariisiin sunnuntaina 27.5.2018. Illalla tutustuimme alueeseen ja suunnittelimme OECD-viikon ohjelmaan osallistumista.
 
Maanantaina 28.5.2018 Suomen edustustossa Place de Finlandessa oli suomalaisten sote-järjestöjen delegaatio sekä useita eri alojen OECD:n asiantuntijoita puhumassa. Pääsimme mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan.
 
Maanantain keskustelutilaisuuksissa teemoina olivat varhaiskasvatus ja lapsuuden vaiheiden vaikutuksen ihmisen elämään ja muun muassa terveyteen. Kuulimme myös OECD:n kehittämästä Better life indexistä, potilasturvallisuuteen liittyvästä tutkimuksesta sekä PaRIS-aloitteesta (patient recorded indicator system). Lisäksi teemoina olivat ensihoidon ja perusterveydenhuollon merkitys terveydenhuollon kokonaisuudessa sekä terveyden edistäminen OECD-maissa.
 
Illalla oli Suomen OECD- suurlähettiläs Pekka Puustisen vastaanotto hänen residenssissään.
Kuvassa vasemmalta: Mari Nurminen, Jaana Koskela, lähettiläs Pekka Puustinen, Jani Antikainen D1390, teollisuusneuvos Juho Kortetniemi, DG Martti Matikainen, Ari Nurkkala, Petri Keränen, Sakari Seppänen, Markus Latvala.
Tiistaina 29.5. Pohjois-Suomen maakuntien edustajat tapasivat ensin Suomen edustustolla keskustelutilaisuudessa, jossa käsiteltiin Suomen maakuntien kehittymisen ydinkysymyksistä globaalissa kontekstissa. Teemoina tapaamisessa olivat aluekehitys, biotalous ja sen tuomat mahdollisuudet sekä liikenneasiat. Saimme esittelyn myös vapaaehtoisesta CEM-organisaatiosta (Clean Energy Ministerial), jolla on tällä hetkellä lukuisia eri teknologiakampanjoita ja toimintaa jäsenmaiden kaupunkien kanssa.
 
Aamupäivän aluekehitys- ja taloustapaamisen jälkeen suuntasimme OECD:lle Pariisin 16. kaupunginosaan. Foorumissa kuuntelimme teemakeskusteluja, joissa oli korkeatasoisia puhujia.
Tiistaina illalla nautimme yhteisen illallisen suomalaisdelegaatioiden kanssa. Meitä olikin lähes 50 illallistajaa kauniissa La Gare -ravintolassa.
 
Keskiviikkona foorumi jatkui OECD: lla. Päivä huipentui presidentti Emmanuel Macronin puheeseen, jossa hän vetosi valtiojohtoihin taistelemaan yhdessä epätasa-arvon, ympäristöhaittojen ja globalisaation haittojen kanssa. Hän myös kutsui kaikki yhdessä edistämään globalisaation hyötyjä sekä työllisyyttä ja osaamista. Erityisesti suomalaisina panimme merkille, kuinka presidentti Macron kiinnitti huomiota naisten oikeuksiin, esimerkiksi siihen, että 200 miljoonalla naisella ei ole mahdollisuutta ehkäisyyn.
 
Presidentin puhe: http://www.oecd.org/mcm/president-macron-and-secretary-general-angel-gurria-open-oecd-ministerial-with-call-to-make-multilateral-co-operation-work-better-for-all.htm
 
Keskiviikkoiltana Rotary-piirin edustajat osallistuivat legendaariseen Lidon näytökseen Champs de Elyseellä.
 
Kaiken kaikkiaan Rotary-edustajat summasivat havaintojaan näin:
 
  • Suomi on edelläkävijä teemoissa sekä keskustelun tasossa, mitä tulee tänä vuonna foorumilla käsiteltyihin asioihin.
  • Kansainvälisesti päättäjät ovat sitä mieltä, että data on tärkeää, mutta sen tulkitseminen ja sääntely koetaan vaikeaksi.
  • Työnteon murros on erilainen eri maissa ja kulttuureissa, mutta muutos ei ole samanlainen eikä aina edes samansuuntainen.
  • Digitalisaation mahdollistama työn tuottavuuden kasvu ei näy vielä kansantalouksien mittareissa.
  • OECD:n tuottamien kvantitatiivisten tutkimusten ja tilastojen rinnalle tarvitaan suomalaisesta näkökulmasta laadullista tutkimusta, joka huomioi myös pienet kansat ja niiden hyvät käytännöt.
Iloinen rotarijoukko oli erittäin tyytyväinen antoisaan ja tapahtumarikkaaseen tutustumismatkaan OECD:hen. Kansainvälisen verkostoitumisen lisäksi oli tärkeää tutustua myös toisiimme. Erityiskiitokset osoitamme TEM:n ja Suomen edustuston Juho Korteniemelle, joka vastasi vierailun käytännön järjestelyistä ja mahdollistamisesta.
 
Teksti Jaana Koskela, kuvat Martti Matikainen

Ajankohtaista ja tulevaa rotarytoimintaa

INTERCITY-KOKOUS KUHMOSSA 27.7.
ROTARIEN SM-GOLF 5.-7.6.

Tänä vuonna Rotarien SM Golf sekä Pohjoismaiden mestaruus ratkaistaan Vierumäellä kesäkuun alussa. Lisätietoja TÄSTÄ LINKISTÄ.
MENNÄÄN BUSSILLA!

Kesäkuun alussa 2019 Hampurissa pidettävään RI:n konventioon on suunnitteilla yhteinen bussimatka. Projektipäällikkönä toimii DGN Jorma Winter ja apulaisina DGNE Venanzia Rizzi ja DG Martti Matikainen. Olkaahan kuulolla!
ROTARYDOLLARI

Kesäkuun Rotarydollarin kurssi on 0,85 €.

Kuukausittainen vaihtokurssi on aina löydettävissä linkistä: Rotary-Rates

Rotary: muutoksen tekijä


 
Terveisin veli DG Martti

DG 2017-18 RID 1400
Suomi Finland


 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*
Kaikki oikeudet pidätetään.


*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|* *|END:IF|*

Poistu tältä postituslistalta!

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
DG Martti Matikainen
+358 400 681 857

Peippotie 26
FI-84100 Ylivieska,
Finland

martti.matikainen(ät)
palvelukoti.com